· 

Verse kaas en roomkaas

Onze nieuwe adviseur Dina deelt hier een van haar favoriete recepten. 

Ingrediënten

 • Verse kaas:
 • 2000 g volle melk
  200 g poedermelk
  2tl zout
  75 ml azijn of 150 ml citronsap of 50 druppels microbieel vegetarisch stremsel
 • Roomkaas:
 • Gereserveerde wei van verse kaas (dat betekent dat u eerst de verse kaas moet maken voordat u met de roomkaas kunt beginnen)
 • 1tl zout
 • 50 g verse volle melk

 

Bereiding

Verse kaas:

1. Giet de melk, poedermelk en zout in de mengbeker en verwarm 12 min/35° /snelheid 3 zonder.

 

2. Zonder de maatbeker  voeg  voorzichtig door het gat de azijn, citroensap of stremsel in. Roer 20 seconden/snelheid 3. Door het toevoegen van de azijn zal nu de melk stremmen.

 

3. Zet opzij  en laat de mengsel 30 minuten rusten. Bekleed het kookmandje met een notenmelkzak of een  fijne theedoek en plaats het over een grote kom. Giet het mengsel in het beklede kookmandje en laat het 30 minuten uitlekken of tot de wei is uitgelekt. Breng de vaste stoffen samen met de notenmelkzak of mousseline-doek over in  kaasformpjes. Maak zeker dat het laatste vocht eruit komt. Reserveer de wei.

 

4. Laat de verse kaas 2 dagen uitrusten in koelkast. Na die tijd is de kaas klaar om te serveren naar smaak.

 

Roomkaas:

1. Doe de wei en zout in de mengbeker en verwarm 25 min/90 ° C/snelheid 2.

 

2. Doe de melk erbij,  verwarm 2 min/90 *C/snelheid 2. Na een paar seconden stremmsel de mengsel . Giet het mengsel in kookmandje bekleed met een fijne theedoek of notenmelkzaak  tot wei is uitgelekt.

 

3. Neem de roomkaas uit het doek, laat het goed uitlekken en plaats rond 4 uur in de koelkast staan tot room steviger wordt.

 

Serveer verse kaas en roomkaas met toast of brood.

 

Tip:

Aangezien niet iederen een kaasvorm en kaaspers heeft, kan je dit ook heel makkelijk zelf maken. Neem een leeg plastic bakje, bijv. een lege kwark- of joghurtbeker, margarinekuipje etc. Prik hier onderin een aantal gaatjes zodat het vocht er straks uit kan lopen. Knip van de deksel van het bakje of uit een ander stukje plastic een soort deksel die precies in het plastic bakje past zodat je dit op de kaas kunt leggen.  

Reactie schrijven

Commentaren: 2
 • #1

  coolen berte (maandag, 03 mei 2021 17:06)

  vraagje ; wat is ui poedermelk?

 • #2

  kooksensatie (maandag, 03 mei 2021 17:17)

  Bedankt dat je me daarop wijst, we hebben het gecorrigeerd.