Emulgeren met de Thermomix® TM6

Emulgeren is het mengen van vloeistoffen die normaal niet kunnen worden gecombineerd. Met de emulgeerfunctie van de Thermomix® kunt u gemakkelijk saladedressings mayonaise of aioli naar eigen smaak bereiden.

 

Olie en water of azijn mengen niet om fysische redenen. Dat komt omdat er een spanning bestaat tussen olieachtige en waterige deeltjes die dat verhindert. Het vet drijft bovenop. De Thermomix® klopt zo krachtig dat de spanning wordt opgeheven. Het mengblad mengt de ingrediënten in enkele seconden.

 

Wat is een geëmulgeerde saus precies?

 

Geëmulgeerde sauzen worden gemaakt door twee ingrediënten te mengen die niet gemakkelijk te combineren zijn (dit is de reden waarom deze sauzen vaak stremmen). Een emulgator, meestal ei, wordt gebruikt om het mengsel te combineren.

 

Koude emulsiesauzen: 

- Vinaigrette: Wordt gebruikt als dressing voor salade en groenten of als marinade voor vlees of vis. 

- Mayonaise: Voor een mayonaise wordt de olie heel langzaam op het deksel van de mengkom gegoten, zodat het van daaruit in een dun straaltje op het draaiende mes druppelt. 

 

Hete emulsiesauzen:

- Zabaglione: Het is meestal zoet en gemaakt van suiker, wijn (meestal Marsala) en eigeel.  Er zijn echter ook hartige citroenzabagliones voor bij asperges of vis.

- Hollandaisesaus: gemaakt met citroensap, eidooier en boter, past goed bij vis, gepocheerde eieren of gestoomde asperges.  

 

Met de Thermomix zijn er veel variaties op deze sauzen, waaronder veganistische versies.  

 

 

Kies een van onze Thermomix® aanbiedingen!

Thermomix® functies en modi