· 

Vegan kruidenpasta voor groentebouillon

Bespaar geld met je zelfgemaakte bouillon!

Ingrediënten

25 g gedroogde champignons

230 g water, waarvan 200 g heet

200 g selderij, in stukjes

250 g wortelen, in stukjes

100 g uien, gehalveerd

100 g tomaten, in stukjes

150 g courgettes, in stukjes

2 teentjes knoflook

50 g verse champignons

1 laurierblad, gedroogd (optioneel)

6 stengels verse kruiden, gemengd (bijv. basilicum, salie, rozemarijn), geplukt

4 stengels peterselie

80 g grof zout

1 el olijfolie

Bereiding

1. Plaats een kom op het deksel van de mengbeker. Weeg de champignons en 200 g heet water af, zet apart en laat 20 minuten trekken. Laat de champignons uitlekken in de kookmandje. 

2. Doe de uitgelekte champignons, selderij, wortels, uien, tomaten, courgettes, knoflook, champignons, laurierblad, gemengde kruiden en peterselie in de mengbeker, hak met de spatel gedurende 10 seconden/snelheid 7 en duw daarna met de spatel naar beneden.

3. Voeg het zout, 30 g water en de olijfolie toe, plaats het kookmandje op het deksel van de mengbeker als spatbescherming in plaats van de maatbeker en laat 25-30 minuten/varoma/niveau 2 sudderen (zie tip). Het mengsel zal indikken en vrij droog worden. 

4. Zet het kookmandje opzij, plaats de maatbeker, pureer gedurende 1 min/niveau 4-7, geleidelijk oplopend, doe over in een schroefpot, laat afkoelen, bewaar in de koelkast en gebruik naar behoefte.

 

Tip:

Omdat het watergehalte van groenten kan variëren, kan de consistentie van de kruidenpasta verschillen. Als de groenten erg vers zijn en een hoog watergehalte hebben, kook de kruidenpasta dan 30 minuten in de 3e stap.

 

1 volle theelepel van deze kruidenpasta is ongeveer gelijk aan 1 blokje gekochte groentebouillon voor 0,5 l water. Gebruik voor groentebouillon 1 volle theelepel van deze pasta voor elke 500 g water.

 

De kruidenpasta is enkele maanden houdbaar in een schoon potje in de koelkast.

 

In dit recept werkt het zout ook als conserveringsmiddel. Als je de pasta oplost zoals hierboven beschreven, zal de bouillon niet te zout smaken. Als je de hoeveelheid zout in het recept wilt verminderen, doe de kruidenpasta dan in ijsblokjesvormpjes en bewaar de kruidenpasta in de vriezer.

 

Je kunt de selectie van groenten en kruiden naar wens variëren.

Wees creatief en maak de kruidenpasta met andere natuurlijke ingrediënten naar keuze.

 

https://cookidoo.de/recipes/recipe/de-DE/r342547

Reactie schrijven

Commentaren: 0