· 

Spelt Stokbrood

Bestaat er iets beters dan de geur van vers stokbrood?

Ingrediënten

600 g water plus wat water is nodig voor het bakken

120 g zuurdesem (zie tip)

1 theelepel suiker

olijfolie, om het deeg in te vetten

300 g sterk wit broodmeel en een beetje meer voor het bestuiven

200 g speltbloem

1 ½ theelepel zout

20 g versgeperst citroensap 

 

Bereiding

 1. Doe 350 g water, het zuurdesem en de suiker in de mengkom en verwarm 3 min/37°C/snelheid 3. Vet ondertussen de Varoma schaal in met olijfolie en zet apart.

 

2. Voeg de bloem, het speltmeel en het zout toe, gebruik de kneedmodus/3 min. Breng het deeg over naar een plat oppervlak. Vorm er een bal van. Leg het deeg in de Varoma-schaal, dek af en zet apart.

 

3. Doe de resterende 250 g water en citroensap in de mengkom, plaats de Varoma op zijn plaats en start de fermentatiemodus/7 h/40°C of tot het deeg verdubbeld is in omvang. Verwijder de Varoma.

 

4. Leg het deeg op een licht met bloem bestoven oppervlak en snijd er 3 gelijke porties van. Maak elk stuk plat en rol er lange cilinders van. Leg ze op een met bakpapier beklede plaat. Bestrooi met een beetje bloem, dek af met plasticfolie en laat 20-30 minuten rusten.

 

5. Bestrooi elk stuk opnieuw lichtjes met bloem en zorg ervoor dat je de lucht in het deeg niet verwijdert. Vorm er cilinders van zodat je de vorm van de baguettes krijgt. Leg de stokbroden op een bakplaat (zie tip). Dek de stokbroden af met plasticfolie en laat 45-60 minuten rusten. Verwarm 20 minuten voor het einde van de rijstijd de oven voor op 250°C.

 

6 Plaats een hittebestendige kom met water op de bodem van de oven. Bak de stokbroden 20-22 minuten (250°C), of tot ze goudbruin zijn (zie tip). Verlaag de oventemperatuur naar 220°C als de stokbroden eerder bruin worden. Haal uit de oven en laat 15-20 minuten afkoelen voor je ze in plakjes snijdt.

 

  

Tips:

 

Om er zeker van te zijn dat de baguettes klaar zijn om te bakken, druk je lichtjes op het deeg met je vingertoppen. Het deeg moet langzaam terugkeren naar zijn vorm, als het snel terugkeert is het deeg nog niet deegachtig en moet je het nog wat langer laten rijzen. Als de inkeping achterblijft, is het deeg te veel gerezen. De stokbroden zullen niet veel opbollen tijdens het bakken.

Voor het beste resultaat breng je de baguettes over naar een baguettepan in stap 5.

Vervang de zuurdesem door 10 g verse gist of 5 g droge gist. In dit geval zal de fermentatietijd 2.30-3 h/37°C zijn.

Reactie schrijven

Commentaren: 0